Головна » 2018 » Ноябрь » 17 » Учні 3Б класу відвідали музей
23:00
Учні 3Б класу відвідали музей

  16 листопада 2018 року до Мелітопольського міського краєзнавчого музею завітали учні 3-Б класу спеціалізованої школи №25, щоб стати учасниками освітньо-виховної акції «Відчуй світ на дотик», присвяченої Міжнародному дню толерантності, який відзначають у всьому світі саме в цей день. Не всім, може бути, знайоме це слово. І, на перший погляд, звучить воно абсолютно незрозуміло. Але сенс, який воно несе, дуже важливий для існування і розвитку людського суспільства.
Сучасна культурна людина - це не тільки освічена людина, але людина, що володіє почуттям самоповаги, яку шанують оточуючі. Поняття «толерантність» є синонімом слова «терпимість» - саме так воно звучить латиною. Толерантність людей є найважливішою умовою миру і злагоди в сім’ї, колективі та суспільстві. Принципи толерантності закріплені у Декларації, проголошеній та підписаній ЮНЕСКО 16 листопада 1995 року.
Наукові співробітники музею Анна Лиходід і Наталія Твердохліб розповіли дітям про історію такого важливого для суспільства дня, разом розібрали визначення самого терміну, а також запропонували створити «Квітку толерантності», на якій кожна пелюстка – це одна з якостей толерантної людини. Діти, не зважаючи на свій юний вік, дуже серйозно поставились до такої пропозиції і, прикріпляючи свою пелюстку, кожен пояснив, чому саме це визначення він обрав.
Толерантність як якість особистості вважається необхідним для успішної адаптації до нових несподіваних умов. Люди, які не володіють толерантністю, проявляючи категоричність, виявляються нездатними до змін, яких вимагає від нас життя. Адже всі ми дійсно різні і можемо реагувати по-різному. У першу чергу це виявляється вдома, у школі. Усі знають, що потрібно жити дружно, але іноді важко стриматися, коли ми бачимо недоліки інших. Іноді в нас виникає відчуття, що до нас чіпляються або несправедливо ображають. І, прагнучи бути сильними, ми стаємо не толерантними все частіше, а потім залишаємося на самоті. 
Ми різні не тільки в своїх реакціях або почуттях. Є різні люди: маленькі, великі, худі, повні. Розуміння того, що кожна людина – унікальна особистість, повага до розходжень між людьми, усвідомлення принципу взаємодоповнюваності, як основної риси розходжень допомагає нам краще ставитись один до одного.
Толерантність також буває різною – вікова, освітня, політична, міжнаціональна, расова, релігійна, географічна, міжкласова. Особливий акцент наукові співробітники зробили на фізіологічну толерантність - ставлення до хворих, фізично неповноцінних, осіб із зовнішніми недоліками, людей з інвалідністю. Дітям було запропоновано кілька інтерактивних вправ, щоб вони змогли відчути і зрозуміти світ людини, яка, наприклад, має проблеми з зором або слухом. Також на вони змогли попрактикуватися у жестовій мові, яка на сучасному етапі розвитку суспільства є досить актуальною. Була гарна можливість переглянути декілька мультфільмів на хвилюючі теми про людей з інвалідністю, обговорити їх та зробити висновки.
Толерантності потрібно вчитися і можна навчитися. Толерантність не є вродженою рисою характеру, її потрібно виховувати в себе з дитинства. Ми вчимося толерантності, щоб врятувати світ. І саме Міжнародний день толерантності спонукає нас задуматись про необхідність сприймати думки без агресії, погляди та ідеї, які не збігаються із власними, про терпимість до чужого способу життя, релігійної, національної й культурної належності, мови, звичаїв, цінностей, почуттів, фізичного і психічного стану, зовнішнього вигляду. Ми сподіваємось, що після участі в акції наші відвідувачі будуть пам’ятати про взаємоповагу, людяність і будуть толерантними! Фотозвіт

Переглядів: 279 | Додав: zhukovaoksanabor | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar