Головна » 2018 » Октябрь » 11 » Краєзнавча година «Вулиці Мелітополя – сучасне і минуле»
21:59
Краєзнавча година «Вулиці Мелітополя – сучасне і минуле»

  10 жовтня 2018 року, напередодні державного свята Дня Українського козацтва, в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї о 14.00 в рамках лекторію «З нами – наша історія!» відбулася краєзнавча година «Вулиці Мелітополя – сучасне і минуле» – про історію нових назв вулиць Мелітополя Козацька, Івана Богуна, Пилипа Орлика для учнів 9-х класів Мелітопольської спеціалізованої школи I-III ступенів № 25. Джерело - сайт Мелітопольського краєзнавчого музею. Також гостями зустрічі стали викладачі кафедри інформатики та кібернетики МДПУ Анна Володимирівна і Олександр Анатолійович Брянцеви і Анна Юріївна Чемерис, які продемонстрували школярам як сучасні комп’ютерні технології змінюють вигляд сучасної книги – надають їй незвичної 3D-вимірності, та представили дітям об'ємну книгу "Іван Богатир". 
Науковий співробітник Тетяна Шевченко-Чепелєва розповіла учням, що в рамках виконання Законів України про декомунізацію 23 червня 2016 року виконавчий комітет Мелітопольської міської ради затвердив перелік нових назв вулиць, проспектів, бульвару, шосе, провулків, майданів, проїздів у Мелітополі - таким чином в місті перейменовано 87 вулиць і провулків. 
Кожна перейменована вулиця має свою історію, яка починалась ще в минулому столітті і, звісно, теж була названа на честь історичних подій чи осіб. 
Далі гості дізналися історію нових назв вулиць - Козацька, Івана Богуна, Пилипа Орлика - всі вони названі на честь українських козаків і державних діячів XVII-XVIII ст. 
Вулиця Козацька була до 2016 р. вулицею Желєзнякова – названа на честь балтійського матроса, анархіста за своїми політичними поглядами і учасника революційних подій 1917 р. А Козацькою її назвали на честь козаків, які в давнину виборювали незалежність України. Довжина вулиці – 1, 3 км і вона знаходиться в північній частині Мелітополя: праворуч по трасі Мелітополь – Запоріжжя, перетинає вулицю Чкалова, поруч - вулиці Свободи і Незалежності, а далі - околиця міста. На ній розташовані приватні будинки. 
Вулиця Івана Богуна - в минулому вул. Папаніна (?-1957). Іван Дмитрович-дослідник Арктики, доктор географічних наук, контр-адмірал, двічі Герой Радянського Союзу. З 1957-2016 рр. вулицю називали Червоноармійською. 
Вулиця Івана Богуна (довжина – 1,1 км) знаходиться праворуч по проспекту Богдана Хмельницького (траса Сімферополь – Харків). На вулиці розрашовані приватні будинки, а за адресою - вулиця Івана Богуна, буд. 46 - Мала академія наук учнівської молоді Мелітопольської міської ради Запорізької області та приватна автошкола «Славяне». Вулиця названа на честь українського військового і державного діяча, козацького полководця XVII століття Івана Богуна, одного з сподвижників Богдана Хмельницького. Недарма, вулиця Івана Богуна знаходиться неподалік пам’ятника гетьману.
Вулиця Пилипа Орлика - в минулому називалась вулиця Степова -2 (1946-1965) – зрозуміло, що Мелітополь знаходиться в степовій зоні України, а з часом Степову перейменували на вулицю Блюхера (1965-2016). Василь Костянтинович Блюхер (1890 - 1938) - радянський військовий діяч, маршал Радянського Союзу. В 1938 р.- заарештований, помер у в'язниці, посмертно позбавлений звання маршала і засуджений до смертної кари за «шпигунство на користь Японії», «участь в антирадянській організації і у військовій змові». Реабілітований 1956 року. 
Вулиця Пилипа Орлика (довжина – 0,46 км), знаходиться в одному із районів міста- Юровка, наподалік залізничної станції. На вулиці розташовано приватні будинки.
Орлик Пилип Степанович, - український політичний, державний і військовий діяч, Гетьман Війська Запорозького у політичній еміграції (1710 -1742), автор першої в світі Конституції!
Вулиці нашого міста мають свою давню історію, яку ми, мелітопольці, повинні знати і шанувати.

Переглядів: 278 | Додав: zhukovaoksanabor | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar